1. april var det 100 år siden Einar Thorsrud ble født, på Biri i nåværende Gjøvik kommune i 1923.
Einar Thorsrud ble senere kjent for samarbeidsforsøkene, som på 60-tallet skulle studere betydningene av tillit og samarbeid for produktiviteten i noen utvalgte forsøksvirksomheter. Samarbeidsforsøkene ble en suksess, og fikk betydelig oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt, og bidro slik til å skape ekstra støtte til en tendens mot demokratisering av arbeidslivet.
Demokratisering av arbeidslivet, hadde selvsagt alltid stått på arbeiderbevegelsens dagsorden, men gjennom Thorsrud fikk man nå også industrielle argumenter for dette: Det ga rett og slett økt overskudd. Dette ga viktige impulser til utviklingen av den norske modellen og en spesiell norsk ledelsestradisjon – som nettopp preges av samarbeid på alle nivåer.
I dag er det imidlertid mye som tyder på at disse samarbeidstradisjonene i norsk arbeidsliv er i forvitring. På nasjonalt nivå eksisterer det riktignok solide ordninger for kommunikasjon og samarbeid mellom LO, NHO og regjeringen, men på arbeidsplassene er dette avhengig av sterke fagforeninger og/eller velvillig ledelse – og begge deler synes å være i tilbakegang flere steder.
Nettopp derfor ønsker vi å rette oppmerksomheten tilbake til Einar Thorsrud og hans pionerstudier – og vi ønsker derfor å markere hans hundreårsjubileum til å initiere en fornyet studievirksomhet knyttet til virke og betydningen av samarbeid i den norske modellen.
Pioner i utviklingen av sosiotekniske systemstudier og arbeidet med industrielt demokrati. Forble hele livet lojal overfor vanlige arbeidsfolk og deres problemer.
Konkret vil dette innebære å skrive en rapport om Thorsruds virke og betydning i utviklingen av den norske modellen, som skal kunne brukes som utgangspunkt for skolering av tillitsvalgte.
De Facto samler inn informasjon og skriver rapport. Det konkrete arbeidet vil utføres av Isak Lekve som tidligere har betydelig produksjon om den norske modellen, inkludert pamfletten Streik – eller hemmeligheten bak den norske modellen, og også har undervist i mange år om norsk arbeidsliv på både Universitetet i Stavanger og Universitetet i Bergen.
Vi anslår at arbeidet med rapporten vil tilsvare fire ukeverk. Ett ukeverk til å identifisere og samle inn kunnskap, to til å skrive ut selve rapporten, og ett til å drive mediearbeid i etterkant av rapportlansering, men dette vil som nevnt kunne justeres basert på finansiering.
Basert på någjeldende satser i De Facto (kr. 50 000 pr ukeverk) vil total kostnad bli kr. 200 000 eks mva.
Rapporten overleveres elektronisk, og oppdragsgiver er ansvarlig for eventuelt opptrykk og distribusjon av rapporten, men De Facto bidrar altså i mediearbeidet i etterkant av rapportskriving. Arbeidet kan utføres i løpet av sommer og tidlig høst i 2023, med sikte på levering og fremleggelse innen 1. november 2023.
Nye bidrag høst 2023:
10 000,- kr: Fellesforbundet Oslo Bygningsarb.forening
2 500,- kr: Fellesforbundet Oslo Grafiske
1 000,- kr: Fellesforbundet Hunton Arbeiderforening
Din forening?
Grunnbidrag fra før sommeren (100 000,-):
50 000,- kr: Folkets Hus Hunndalen
25 000,- kr: Fellesforbundet Raufoss J&M
25 000,- kr: LO i Vestopplands årsmøte